Bary mleczne górą

2011-08-12 00:01:00 Udostępnij
Fot. Wrota Kujaw

Zaskakujące wyniki prezentuje najnowszy raport Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów na temat miejsc konsumpcji. - Najlepiej – w barach mlecznych i fast foodach, najgorzej – tam, gdzie spędzamy wakacje i ferie. – wynika z dokumentu UOKiK. Niemal 80 proc. skontrolowanych punktów gastronomicznych wzbudziło zastrzeżenie przez Inspekcji Handlowej.  W trakcie kontroli sprawdzano m.in., czy konsumenci dostają taką ilość produktów, jaką zamówili, czy kelnerzy prawidłowo wydają resztę oraz paragon, a także czy w każdym barze znajduje się cennik informujący również o gramaturze potraw, objętości i składnikach napojów. Na zlecenie UOKiK IH sprawdziła wybrane losowo 424 punkty gastronomiczne: restauracje, kluby, bary na dworcach, bary mleczne, punkty fast food należące do sieci, placówki serwujące jedzenie w miejscach letniego i zimowego wypoczynku. Jako konsumenci powinniśmy więc zwracać uwagę na najczęściej pojawiające się nieprawidłowości: sprzedaż produktów gorszej jakości (np. zamiast dorsza – tańszy czarniak, a zamiast soku - napój lub nektar, o ćwierć kilo lżejsza sałatka od masy deklarowanej w menu), zawyżone rachunki, czy też brak w jadłospisie informacji o masie potraw i objętości napojów oraz dacie ich sporządzenia. 

Wasze komentarze (0)
Brak komentarzy.